Fasolka po bretońsku – jak ze sklepu, ale bez sztucznych ulepszaczy

  • 400 g fasolki małej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy najlepiej podsuszanej
  • 0,5 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • Po ugotowaniu dodajemy 2 łyżki śmietany 18% i mieszamy
  • odrobina koperku

 

  1. Fasolę zostawiamy zalaną woda na noc
  2. Rano odlewamy całą wodę i zalewamy raz jeszcze na 2-3 godziny
  3. Odlewamy wodę i zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 2 godziny
  4. W międzyczasie podsmażamy cebulkę, kiełbasę i boczek
  5. Po 2 godzinach przerzucamy podsmażoną mieszankę do fasoli i pokrojony koperek i tak gotujemy na małym ogniu około 45 minut
  6. Odstawiamy na noc do lodówki
  7. Rano podgrzewamy i dodajemy 2 łyżki śmietany i mieszamy.

Fasolka ma delikatny smak dzięki śmietanie!!

Taką Fasolkę można przełożyć do słoików i pasteryzować!

Nie jemy fasoli tego samego dnia co gotujemy ponieważ następnego dnia jest bardziej delikatna i gęsta 🙂

Smacznego 🙂

IMG_0285 IMG_0286