English Breakfast – Angielskie tradycyjne śniadanie

Jak wiecie uwielbiam podróże, a 90% moich wypadów to głównie Anglia i Szkocja. Kocham ten kraj, kulturę i wszystko co się z nim wiąże.

Będąc w Londynie, pomyślałam, że już dawno powinnam wstawić przepis na tradycyjne angielskie śniadanie. Wiele osób uważa, że jest ono bardzo tłuste i niezbyt dobre. Tradycja tego śniadania jest zupełnie inna niż u nas w Polsce.

Angielskie śniadanie głównie składa się z następujących dań:

  • fasola w sosie pomidorowym
  • pieczone plastry bekonu
  • sadzone jajka i smażone pomidory
  • Black pudding – czyli kiełbasa bardzo podobna do naszej kaszanki
  • Grzyby
  • Huggies

Historia angielskiego śniadania wygląda następująco: Za czasów klęsk głodowych w Anglii, robotnicy wychodząc z domów do pracy mieli możliwość zjedzenia 1 posiłku dziennie. Posiłek zatem musiał być tak obfity, żeby posiadał odpowiednią ilość kalorii, był tłusty, żeby organizm otrzymał dużą ilość kalorii do ciężkiej pracy. Pogoda w kratkę i utrzymanie odporności podczas pracy również było istotne. Dlatego też, do dziś ten posiłek jest mile widziany w całej Anglii.

Z mojego punktu widzenia, jest to idealny posiłek, dla osób, które zwiedzają Anglię, dużo chodzą. Będąc w Szkocji wiele razy średnio podczas jednego dnia robiłam pieszo około 20 km, zwiedzając, chodząc po górach itd. Nie przytyłam, wręcz przeciwnie zgubiłam kilka kilogramów. Mimo pogody w kratkę, bo odwiedzałam Szkocję w lato, zimę i wiosnę, ale również Londyn. Zawsze po takim śniadaniu energia mnie nie opuszczała.

Nie przygotowałam sama przepisu, bo za wiele nie trzeba przy tym pomysłów, dlatego podrzucam video, które najlepiej to prezentuje