Drożdżowe roladki cynamonowe do herbaty!

Ciasto
– 500g mąki ryżowej
– 4-5 dag drożdży
– 1 szklanka letniego mleka
– 80g ksylitolu
– 100g płynnego masła
– szczypta soli

Nadzienie
– 2 łyżki stopionego masła
– 2 łyżki duże ksylitolu
– 1 łyżka cynamonu

1.Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżką ksylitolu i 1/4 szklanki mąki. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy, aż odczyn urośnie – około 10 minut

2. W między czasie przesiewamy przez sitko mąkę ryżową, szczyptę soli i ksylitol.

3. Dodajemy do tego rozczyn i masło, wszystko razem mieszamy. Ugniatamy kolejno ciasto na jednolitą puszystą masę. Odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia. Kolejno przekładamy na stolnice i rozwałkowujemy.

 

Przepis dla robota KOHERSEN MyCook

  1. Wszystkie składniki ciasta włóż do naczynia głównego

  2. Ustaw 3 minuty -> ugniatanie

  3. Po tym  czasie ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 50C do wyrośnięcia na 10 minut

  4. Wyjmij ciasto z piekarnika -> rozwałkuj

  5. Postepuj dalej zgodnie z przepisem 🙂

img_6025

4. Koljeno mieszamy z masłem cynamon i ksylitol, łącząc to w 1 masę. Wszystko razem smarujemy na rozwałkowanym cieście.

img_6026

5. Wszystko razem zawijamy w „rulonik” i tniemy na małe kawałki około 2 cm szerokości.

img_6027

6. Tak przygotowane porcje kładziemy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

img_6028

7. Pieczemy w temp. 180C przez 20 minut.

8. Wszystko razem polewamy lukrem przygotowanym z ksylitolu.

img_6030

img_6031

img_6032

img_6033

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3.
Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*

 

instagram-logo_original

 

  • Natalia Bednarek

    Zastanawiam się czy można dać mleko roślinne? W tagach pod przepisem są wspomniane żółtka, a w samym przepisie nie, jakiś błąd? Wolę się upewnić 🙂

    • kuchniasmaku

      nie wiem czemu jest żółtko. 🙂 Nie dodaje go w ogóle. błąd. Co do mleka trudno mi powiedzieć, jeżeli z drożdzami lekko napuchnie to można brać 🙂 chodzi o to, aby drożdże ładnie nam wyrosły. 🙂

      • Natalia Bednarek

        Niestety wyszły mi bardzo suche i popękane, surowe ciasto po rozwałkowaniu też nie wyglądało jak u Ciebie. Dało się zjeść, ale przypominały bardziej kruche ciastka. Jestem raczej z tzw. „doświadczonych” kucharzy, więc nie wiem co mogłam skopać 🙂

        • kuchniasmaku

          wydaje mi się, że może za długo było w piekarniku, albo rodzaj mąki. Nie są takie jak z mąki pszennej, są lekko „zbite” ale suche mocno nie.