Domowy chleb z rondelka Delimano Stone Expert – Każdemu powinien się udać!

Od kilku lat próbowałam zrobić chleb i zawsze nie wychodził. Robiła się papka, opadał i zawsze na koniec lądował w koszu.

Teraz postanowiłam sobie, że czas złamać tą passę i dałam sobie ostatnią szansę.
Dostałam w prezencie mały rondel Delimano Stone Expert, wiec przygotowałam przepis na chleb z garnka.

Rondel jak wiele w mojej kuchni nie różni się na pierwszy rzut oka od innych. No może tym, że ma odłączaną rączkę i można go wstawić do piekarnika. Dlatego też pomyślałam, że będzie to idealny pomysł aby wykorzystać go do pieczenia chleba.

No i jego średnica 16 cm sprawiła, że jak chleb mi nie wyjdzie, to mało zmarnuje składników.

Poniżej znajdziecie filmik odnośnie tego wyzwania.

Składniki do chleba:

  • 200 gram mąki pszennej
  • 200 gram mąki żytniej typu 720 ( może być wyższa)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • pół szklanki ziarem ( ja wybrałam siemię lniane)
  • drożdże świeże ( 1/2)
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki mleka
  1. Drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki pszennej wymieszałam w ciepłym mleku i zostawiam do wyrośnięcia
  2. Mąki wraz z solą, oliwą i wodą mieszam w całość
  3. Do wymieszanej mąki dodaje drożdże i wszystko razem mieszam i ugniatam
  4. Formuje kulę i zostawiam do wyrośnięcia na 15 minut pod przykryciem
  5. Po 15 minutach przekładam do rondelka Delimano Stone Expert i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200C – rondelek przykrywam pokrywką żaroodporną i piekę przez 30 minut pod przykryciem (wkładając rondelek pamiętajcie, aby odłączyć uchwyt od niego)!
  6. Po 30 minutach zdejmuje pokrywkę i piekę jeszcze przez 30 minut bez niej też w 200C
  7. W między czasie możecie spryskiwać chleb mgiełką wody ( ja zrobiłam to 2 razy) wówczas skórka u góry będzie ładna brązowa i chrupiąca
  8. Po 60 minutach wyjmuje chlebek i zostawiam do ostygnięcia na 15-20 minut.

Nie ma opcji, że nie wyjdzie. 🙂

Jestem bardzo zadowolona z rondelka Delimano Stone Expert, nie tylko dlatego, że można wkładać go do piekarnika, ale również dlatego, że ma 16 cm średnicy i doskonale nadaje się na pieczenie chlebków do zup. Sam rondel jest ładny, praktyczny i poręczny. Uchwyt daje się odpiąć łatwo i tak samo zapinając go w piekarniku przychodzi to bez trudu. Bez wątpienia kupię kolejny produkt z tej serii. Sam rondel możecie kupić i przeczytać też o nim klikając na ten link-> Delimano Stone Expert

Ja jestem bardzo zadowolona, bo nigdy nie wyszedł mi chleb, a próbowałam różnych mąk, naczyń żaroodpornych, a tu jak gwiazdka z nieba 🙂 <3 <3 cudownie. Czasami są promocje na niego więc warto zerknąć. Mój narzeczony jak zobaczył rondel powiedział: znowu coś w domu, znowu jakieś garnki.. , jak zobaczył chleb zrobiony w tym rondelku i posmakował go  to powiedział – no to masz super rondel i nie potrzebny już ci Thermomix 😀 Tak więc jeżeli chcesz robić swój chlebek, bez ulepszaczy, bez dodatków koniecznie mniej ten rondel u siebie w domu.

W niezwykle praktycznym rondlu Delimano Stone Expert możesz przygotować każde danie

  • Wytrzymały, trwały i niezwykle różnorodny
  • Średnica: 16 cm
  • Odczepiana rączka
  • Z nieprzywierającą powłoką, nadaje się do mycia w zmywarce
  • Świetny wybór do sosów lub podgrzewania jedzenia
  • Idealny do wypieku chleba 🙂

IMG_8915 IMG_8913 IMG_8912 IMG_8914

domowy chleb z rondla łatwy i szybki rondel delimano stone expert recenzja 11 domowy chleb z rondla łatwy i szybki rondel delimano stone expert recenzja 4 domowy chleb z rondla łatwy i szybki rondel delimano stone expert recenzja we domowy chleb z rondla łatwy i szybki rondel delimano stone expert recenzja domowy chleb z rondla łatwy i szybki rondel delimano stone expert recenzja 22 domowy chleb z rondla łatwy i szybki rondel delimano stone expert recenzja 66 domowy chleb z rondla łatwy i szybki rondel delimano stone expert recenzja 3 domowy chleb z rondla łatwy i szybki rondel delimano stone expert recenzja 12 domowy chleb z rondla łatwy i szybki rondel delimano stone expert recenzja 65 domowy chleb z rondla łatwy i szybki rondel delimano stone expert recenzja 33

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3. Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*

instagram-logo_original


  • kuchniasmaku

    Genialna nazwa haha 🙂 Smakołyki z Gara <3 Tak swojsko

  • kuchniasmaku

    tak swoją droga to rondel rewelacja i chleb też 😀

  • Iwona Bates

    Bardzo mi się podoba i rondelek i chlebek. Super pomysł, muszę upiec taki chlebek!

  • kuchniasmaku

    <3

  • Karolina Rudnicka-Kopała

    rozglądam się właśnie za takim sprzętem, który mozna wkładać do piekarnika. Super 🙂