Domowe pulpety w sosie pomidorowym. Z długim terminem ważności!

Przepis na domowe pulpety. Pasteryzacja w szybki sposób, bez zbędnej zabawy. Pulpety w słoiku to idealna sprawa w chwili, kiedy nie ma się czasu na robienie obiadu i zawsze można je wyciągnąć ze spiżarni. Idealne bo własnej roboty.

Składniki:
– 2 kg mięsa wieprzowego lub drobiowego w/g uznania
– 2 duże ząbki czosnku
– 1 duża cebula
– 1 jajko
– szklanka mąki do kulek
– 2 liście laurowe
– 2 kulki ziela angielskiego
– wywar warzywny lub kostka warzywna
– sól, pieprz
– koncentrat pomidorowy
– pół szklanki mąki do sosu
– 2 litry wody

 

  1. Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Podczas mielenia do mięsa wrzucamy cebule i czosnek, aby zmielił się z mięsem.  Nie musimy wtedy kroic cebuli itd.. Wszystko za jednym razem.
  2. Zmielone mięso z cebulą i czosnkiem doprawiamy solą i pieprzem w/g uznania. Dokładamy szklankę mąki i jajko. Wszystko razem łączymy. Jeżeli w trakcie okaże się, że jest za mało mąki można więcej dosypać. Może to być mąka w/g uznania: pszenna, ryżowa..
  3. Formujemy z powstałej masy małe kulki

img_6034

4. Tak przygotowane kulki wrzucamy do wrzątku. Wrzątek to woda z wywaru warzywnego lub kostką rosołową z 2 liśćmi laurowymi i 2 kulkami ziela angielskiego. Ja dodaje jeszcze trochę kopru.

img_6035

5. Kulki wrzucamy kolejno, aby nam się nie posklejały i gotujemy przez 15 minut. Kolejno wyciągamy je i odstawiamy, aby zrobić sos.

img_6036

6. Po wyciągnięciu kulek (pulpecików) do wywaru dokładamy cały mały słoiczek koncentratu pomidorowego i tak gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu. Kolejno dolewamy mąkę rozpuszczoną z wodą i tak gotujemy na małym ogniu przez jeszcze około 5 minut.

img_6037

7. Kulki pulpeciki wkładamy do słoików po około 6 sztuk i zalewamy sosem pomidorowym.

8. Wszystko dokładnie zakręcamy.

img_6038

 

Pasteryzacja przetworów z zmywarce

    • Ustaw cykl zmywarki na największą temperaturę jaką posiadasz. Przeważnie to jest około 70C.
    • Słoiki ułóż wieczkiem do dołu
    • WAŻNE- Nie dokładaj detergentów!
    • Włącz zmywarkę i zostaw do czasu zakończenia programu.
    • Gdy słoiki ostygną możesz je wyjąć i ustawić wieczkami do góry 🙂

Tak przygotowane pulpety mogą stać w spiżarni nawet do 1 roku. U mnie najdłużej wytrzymały (bo zjedliśmy je) 9 miesięcy.

pasteryzacja-pulpety-domowej-roboty-w-sosie-pomidorowym-1 pasteryzacja-pulpety-domowej-roboty-w-sosie-pomidorowym-1-1 pasteryzacja-pulpety-domowej-roboty-w-sosie-pomidorowym-1-9 pasteryzacja-pulpety-domowej-roboty-w-sosie-pomidorowym-1-333 pasteryzacja-pulpety-domowej-roboty-w-sosie-pomidorowym-12 pasteryzacja-pulpety-domowej-roboty-w-sosie-pomidorowym-13 pasteryzacja-pulpety-domowej-roboty-w-sosie-pomidorowym-133 pasteryzacja-pulpety-domowej-roboty-w-sosie-pomidorowym-190
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3.
Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*

instagram-logo_original