Domowa Żurawina w słoikach. Pyszna bez ulepszaczy

Jak wiecie ostatnio uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych marki Kohersen. Moim zadaniem podczas tych warsztatów było zrobienie żurawiny.

Składniki macie powyżej. Nie dodawałam cynamonu do niej.

Sposób realizacji:

  1. Do naczynia głównego wsypałam 500g żurawiny świeżej i zalałam 3/4 szklanki wodą (około 200ml)
  2. Kolejno 4 minuty -> temperatura 100C -> prędkość 3
  3. Po 2 minutach wsypałam 6 suszonych śliwek pokrojonych w paski
  4. Po upływie czasu dodałam wyciśnięty sok z pomarańczy – około pół szklanki i wsypałam pół szklanki cukru
  5. Ponownie zagotowałam -> tylko teraz czas 8 minut -> temperatura 80C -> prędkość 2
  6. Można dodać więcej cukru i cukru żelującego według uznania.

Żurawina wyszła bardzo pyszna 🙂