Czarny Hamburger z mątwą zwyczajną – Przepis na czarne bułki i mątwę

Będąc w Toledo  w Hiszpanii poszliśmy na obiad. Nie wnikałam w szczegóły przepisu i zamówiłam hamburgera. Po oczekiwaniu zjawił się czarny hamburger … z RYBĄ w środku! 😛

Mówię, no cóż… trzeba zjeść, bo jestem bardzo głodna 😉 po chwili poczułam, że nie jest to żadna znana mi ryba. Mój narzeczony zaczął się śmiać i mówi, że może sprawdzić w google co ja jem 😛 – powiedziałam, że nie chce wiedzieć, bo jest całkiem dobra a jestem głodna. Więc poprosiłam, żeby sprawdził dopiero po tym jak zjem 😀

Poniżej przepis na czarne bułki i na Mątwę Zwyczajną 🙂

Składniki na czarne bułki 
  • 300g mąki pszennej
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 5 g sepi (jedna saszetka płynnej sepi)
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • płaska łyżeczka soli łyżeczki soli
  • małe opakowanie drożdży instant
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania
  • biały sezam do posypania
Przygotowanie
  1. Z drożdży, mleka i cukru należy przygotować rozczyn ( mleko wcześniej delikatnie podgrzej – musi być letnie)
  2. Mąkę wymieszaj z solą,  jajkiem, sepią, i do tego dodaj masło i rozczyn, który już będzie dobrze wyrośnięty
  3. Wszystko dokładnie należy wyrobić na miękkie ciasto
  4. Zrób kuleczkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na jakąś 1 godzinę po godzinie wyrób znowu ciasto i odstaw na  godzinę i 30 minut do wyrośnięcia
  5. Z gotowego wyrośniętego ciasta podziel je na 8 części i wyrób duże kuleczki, rozpłaszcz je
  6. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut -> 50C do wyrośnięcia
  7. Gotowe wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym płynnym jajkiem i sezamem
  8. Ustaw piekarnik na w 200ºC i piecz przez 12 – 15 minut

Przygotowanie dla robota KOHERSEN Mycook

  1. Z drożdży, mleka i cukru należy przygotować rozczyn ( mleko wcześniej delikatnie podgrzej – musi być letnie)
  2. Mąkę, z solą,  jajkiem, sepią, i do tego dodaj masło i rozczyn, który już będzie dobrze wyrośnięty
  3. Wszystko dokładnie należy wyrobić na miękkie ciasto – > 4 minuty -> Wyrabianie ciasta
  4. Zrób kuleczkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na jakąś 1 godzinę po godzinie wyrób znowu ciasto i odstaw na  godzinę i 30 minut do wyrośnięcia
  5. Z gotowego wyrośniętego ciasta podziel je na 8 części i wyrób duże kuleczki, rozpłaszcz je
  6. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut -> 50C do wyrośnięcia
  7. Gotowe wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym płynnym jajkiem i sezamem
  8. Ustaw piekarnik na w 200ºC i piecz przez 12 – 15 minut

Wypełnienie Hamburgera:

Mątwa:

  • Mątwę posyp solą i pieprzem i gotuj na parze przez 10 minut
  • Polej ją cytryną i odstaw
  • Bułkę hamburgerową przekrój na pół i włóż kolejno: sałata, pomidor, sos majonezowy delikatny, połóż 3 kawałki mątwy,
  • Przykryj bułkę.

Można podać również w hamburgerze z małą ilością wasabi 🙂

P.S 1 – Zamiast mątwy można dać inną rybę tupu łosoś lub dorsz
P.S 2 – Mątwa jest delikatna wiec jeżeli ktoś chce smażyć to bardzo krótko.

Pyyycha 🙂