Ciasteczka kruche z ksylitolem i słonecznikiem – Prosty przepis

Uwielbiamy kruche ciasteczka, szczególnie jak zamiast cukru stosuje się zdrowsze zamienniki.

Dlatego dziś przepis na pyszne kruche małe ciasteczka bez cukru.

Składniki:

  • 320g mąki
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 20 gram ksylitolu + 20 gram do zrobienia cukru pudru
  • 1 żółtko
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego
  • 2 łyżeczki słonecznika łuskanego

Sposób Przygotowania:

  1. Masło, mąkę, szczyptę soli, żółtko, aromat, słonecznik i ksylitol 20g wrzucamy do jednej miski i wyrabiamy tak jak na kruche ciasto
  2. formujemy kuleczki małe i ustawiamy na blaszce obok siebie w odstępach, aby miały miejsce
  3. Pieczemy 180c -> 15 minut
  4. W międzyczasie resztę ksylitolu ( 20g) w blenderze rozdrabniamy drobno na  puder
  5. Po upieczeniu ciasteczka przekładamy do pojemniczka i obsypujemy pudrem z ksylitolu i zamykamy.
  6. Tak ciasteczka mogą leżeć do 2-3 tygodni.

Przepis dla Robota Kohersen Mycook

  • Masło, mąkę, szczyptę soli, żółtko, aromat, słonecznik i ksylitol 20g wrzucamy do naczynia głównego -> ustawiamy czas 3 minuty -> Wyrabianie ciasta
  • formujemy kuleczki małe i ustawiamy na blaszce obok siebie w odstępach, aby miały miejsce
  • Pieczemy 180c -> 15 minut
  • W międzyczasie resztę ksylitolu ( 20g) w naczyniu głównym rozdrabniamy drobno na  puder -> naciskając kilka razy opcję TURBO
  • Po upieczeniu ciasteczka przekładamy do pojemniczka i obsypujemy pudrem z ksylitolu i zamykamy.
  • Tak ciasteczka mogą leżeć do 2-3 tygodni.

Smacznego 🙂