Chlebek ziołowy I KOHERSEN Mycook

Chlebek ziołowy, jest to najlepszy dodatek na imprezach, do dań i warto go znać. Robi się go dość prosto i zawsze wychodzi 🙂

CIASTO

  • 40 g oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie małe drożdży instant
  • 500 g maki pszen
  • 200 g ciepłej wody

    MASŁO ZIOŁOWE

  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązek bazylii
  • 2 duże łyżki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  1. Do naczynia głównego wkładamy wszystkie składniki na ciasto -> ustawiamy czas 3 minuty -> wyrabianie ciasta
  2. Kolejno wyjmujemy je i wałkujemy na plastry ok. 10 cm.
  3. Kolejno do naczynia głównego wkładamy wszystkie składniki na masło ziołowe -> 2 minuty -> prędkość 4
  4. Gotowym ziołowym masłem smarujemy plastry ciasta i układamy je w fale w naczyniu żaroodpornym
  5. wstawiamy do piekarnika do wyrośnięcia 20 minut-> 50C
  6. Po tym czasie przykrywamy pokrywką żaroodporną naczynie i pieczemy w 180C przez 20 minut
  7. Po 20 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze w 180C przez 45 minut 🙂
  8. Smacznego 🙂