
Chlebek ziołowy, jest to najlepszy dodatek na imprezach, do dań i warto go znać. Robi się go dość prosto i zawsze wychodzi 🙂
CIASTO
- 40 g oleju
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 1 opakowanie małe drożdży instant
- 500 g maki pszen
- 200 g ciepłej wody
MASŁO ZIOŁOWE
- 100 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 4 gałązek bazylii
- 2 duże łyżki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- Do naczynia głównego wkładamy wszystkie składniki na ciasto -> ustawiamy czas 3 minuty -> wyrabianie ciasta
- Kolejno wyjmujemy je i wałkujemy na plastry ok. 10 cm.
- Kolejno do naczynia głównego wkładamy wszystkie składniki na masło ziołowe -> 2 minuty -> prędkość 4
- Gotowym ziołowym masłem smarujemy plastry ciasta i układamy je w fale w naczyniu żaroodpornym
- wstawiamy do piekarnika do wyrośnięcia 20 minut-> 50C
- Po tym czasie przykrywamy pokrywką żaroodporną naczynie i pieczemy w 180C przez 20 minut
- Po 20 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze w 180C przez 45 minut 🙂
- Smacznego 🙂