Bezglutenowe Napoleonki.. Ciasto francuskie bezglutenowe Pyycha

Dziś mam dla was przepis na bezglutenowe Napoleonki 🙂 <3

Skład:

Ciasto francuskie 

Składniki na około 1 kilogram ciasta:
200 ml zimnej wody
14 g (1 łyżka) miałkiej soli
500 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej
150 g mąki kukurydzianej
250 g mąki ryżowej

Budyń waniliowy – własnej roboty:
1/2 litra mleka bez laktozy
3 i 1/2 łyżki ksylitolu
ekstrakt z wanilii – 2-3 krople
1 żółtko
3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego czy wolimy budyń bardziej czy mniej gęsty).
2 krople aromatu rumowego

 

 

Ciasto:

W szklance wody dodajemy sól i mieszamy do jej rozpuszczenia. W garnuszku roztopić 75 g masła na małym ogniu, aby się nie przypaliło. Mąki wodę posoloną i masło wszystko razem włożyć do miski i dobrze wymieszać, aż do miękkiej, sprężystej konsystencji. Zrobić kulkę zawinąć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Masło, które pozostało rozmiażdżyć na małe plaskie plastry włożyć, między 2 folie na płasko i również włożyć do lodówki jak ciasto.

Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy na grubości około 1 cm (lub cieniej), 2 arkusze formujemy tej samej wielkości.

Między jednym a drugim wkładamy masło i wałkujemy, aby się połączyło. i wkładamy do lodówki.

Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość i włożyć do lodówki.

Ciasto składamy na połowę i wałkujemy aż nasz prostokąt będzie większy, kolejno składamy na połowę i znowu wałkujemy i wkładamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.

Powtarzamy czynność kilka razy.

  • Ja zawsze ciasto przygotowuje sobie wcześniej i zamrażam, żeby potem nie bawić się w robienie ciasta. Za jednym razem mogę sobie przygotować kilka porcji na różne okazje.

Przygotowane i rozwałkowane ciasto układam na papierze do pieczenia i dziurkuje widelcem. Jak widzicie ciasto ma może z 3mm grubości.

img_6075

Wkładam do piekarnika na 180C na 30 minut – do czasu jak zobaczę, że się zarumieniło. Kolejno przecinam na połowę, o tej samej grubości i szerokości.

img_6076

Nakładam budyń na jedną połowę, posypuje odrobiną dla smaku lepszego cynamonu

Budyń

Mleko gotuje na średnim ogniu, w tym samym czasie biorę 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, 2 łyżki ksylitolu, aromat waniliowy i 3 łyżki skrobi ziemniaczanej i wszystko razem dokładnie blenduje, aby powstała jedna ciecz w żółtym kolorze. Kiedy mleko powoli zaczyna się gotować dolewam to wszystko do mleka i szybko energicznie mieszam, aby nie zrobiły się grudki. Budyń gotowy

img_6077

i przykrywam drugim płatem, który wcześniej odcięłam. Dociskam i wkłądam do lodówki an 2 godziny, aby budyń stężał.

Smacznego 🙂

img_6087 img_6086
img_6085

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis dodaj mnie do ulubionych <3.
Będzie mi również miło jak podzielisz się swoją opinią, doświadczeniem w komentarzu :*


instagram-logo_original