Bezglutenowe kopytka na słodko z jogurtem i marchewką

Dziś przepis lekko odmienny. Od jakiegoś czasu chodziły za mną kopytka 🙂

Więc postanowiłam zrobić coś słodkiego, ale zdrowego.

Przepis na bezglutenowe kopytka z jogurtem i marchewką.

Składniki:

1-2 szklanki mąki ryżowej
5 dużych ziemniaków
Sól
1 jogurt naturalny lub owocowy
Marchewka poszatkowana

 

  • Ziemniaki obrać, umyć i zagotować. Gotujemy tak długo aż będą miękkie!
  • Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealną masę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Na stolnicę wysypać mąkę, dodać ziemniaki i pomieszać to wszystko z 1 jajkiem. Wszystko dokładnie ugnieść na delikatną masę 🙂
  • Zagotować w dużym naczyniu osoloną wodę. Ciasto formować na wałeczki kolejno odcinać po 2 cm kawałki.
  • Kawałeczki ciasta wrzucać osobno do gotującej się wody i gotować przez ok. 3-4 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Gotujące się kopytka należy lekko mieszać dużą łyżką, aby nie przywierały do garnka.

Podajemy z marchewką i jogurtem.

5 kopytka na słodko z morelami jogurtem i marchewką przpis beauty cook travel przpisy kulinarne bezglutenowe 44 kopytka na słodko z morelami jogurtem i marchewką przpis beauty cook travel przpisy kulinarne bezglutenowe

1 kopytka na słodko z morelami jogurtem i marchewką przpis beauty cook travel przpisy kulinarne 2 kopytka na słodko z morelami jogurtem i marchewką przpis beauty cook travel przpisy kulinarne  4 kopytka na słodko z morelami jogurtem i marchewką przpis beauty cook travel przpisy kulinarne  3 kopytka na słodko z morelami jogurtem i marchewką przpis beauty cook travel przpisy kulinarne 2 kopytka na słodko z morelami jogurtem i marchewką przpis beauty cook travel przpisy kulinarne