Bezglutenowa Tarta z rabarbarem i domowym budyniem

W ubiegłym roku robiłam tartę z rabarbaru klasyczną z mąki pszennej, w tym roku z racji tego iż wyeliminowałam gluten ze swojej diety postanowiłam przygotować Tartę z małą ilością kalorii, albo przynajmniej mniejszą niż w wersji standardowej.

Składniki

Ciasto kruche:

  • połowa kostki masła
  • 2 żółtka jaj
  • 1/4 szklanki ksylitolu ( zamiast cukry) ( Ksylitol ma 40% mniej kalorii niż cukier)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
 

Budyń

  • 1/2 litra mleka bez laktozy
  • 3 i 1/2 łyżki ksylitolu
  • ekstratkt z wanilii – 2-3 krople
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego czy wolimy budyń bardziej czy mniej gęsty).
 
Dodatkowo:
Rabarbar 🙂
 
Ciasto kruche:
Mąka kukurydziana, 2 żółtka, jogurt naturalny, połowa kostki masła i 1/4 szklanki ksylitolu. Wszystko razem zagniatam 

 

 

Kiedy ciasto mi się połączy wykładam nim blachę do pieczenia

 

Takie ciasto wkładam do piekarnika na 180C na 15 minut.

 

Ksylitol to mój nieodłączny przyjaciel od jakiegoś czasu. Jest słodszy i zdrowszy 🙂

 

W między czasie przygotowuje budyń.
Mleko gotuje na średnim ogniu, w tym samym czasie biorę 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, 2 łyżki ksylitolu, aromat waniliowy i 3 łyżki skrobi ziemniaczanej i wszystko razem dokładnie blenduje, aby powstała jedna ciecz w żółtym kolorze. Kiedy mleko powoli zaczyna się gotować dolewam to wszystko do mleka i szybko energicznie mieszam, aby nie zrobiły się grudki. Budyń gotowy 🙂

 

Gotowy przestygnięty budyń rozkładam na wyjętym z piekarnika spodzie tarty.

 

na budyń nakładam pokrojony rabarbar posypany ksylitolem

 

 

 

Kolejno na rabarbar nakładam kruszonkę i wstawiam na 50 minut do piekarnika na 180C. Proponuję sprawdzać ciasto od 40 minut, bo bywa, że szybciej jest gotowe.