Bardzo mokre Brownie – czyli prosty przepis na deser idealny

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 270 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej
  •  pół łyżeczki sody
  • polewa: 100 g mlecznej czekolady + 1 łyżka masła + jajko + 1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wziąć foremkę o wymiarach 21 cm x 21 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić. Dodać dwie czekolady i  roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem,
  • Wymieszać  jajka z cukrem kolejno dodać masę czekoladową i mikserem na małych obrotach zmiksować na jednolitą masę,
  • Do gotowej masy dodajemy mąkę i wszystko miksujemy na dużych obrotach przez około 2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez  około 35 minut do czasu kiedy ciasto lekko stanie zacznie rosnąć.  Kolejno nakłuwamy całe ciasto widelcem
  • Polewamy polewą – roztopiona czekolada z masłem i jajkiem + 1 łyżka mąki. Polewamy ciasto i wkładamy na około 8 minut do piekarnika.
  • Po 8 minutach wyjmujemy brownie.

Smacznego 🙂